Var spelar man bäst in en podcast?

Allt fler företag inser fördelen med att spela in en podcast. Det är lätt, billigt, och man kan på ett enkelt och inte sällan underhållande sätt förstärka eller förtydliga sin kommunikation av varumärke, tjänst eller organisation. Och det går snabbt!


Det är ju därför jag tycker om att göra radio. Helst direktsändning. Från ax till limpa på ett par timmar och när teknikern säger, ” 30 sekunder till vinjett”, så är det ”point of no return”.
Och det spelar ingen roll hur förberedd jag är. Någonting kan alltid gå fel.
Det får man vara beredd på och det är en del av tjusningen.

Oftast är det tekniken som fallerar. Du har säkert lyssnat på en telefonintervju där programledaren har tappat gästen, ”Det verka som att linjen bröts”. Eller så kommer det in en gäst i studion som får ett par hörlurar som inte fungerar, eller så kommer gästen inte alls och då är det bra att ha en extra ”prata” till hands. Det är då man helst sänder ett P4-program för då kan man alltid vinka igång en låt.


En låt innebär en tidsfrist på 3-4 minuter. Och 3-4 minuter i radiosammanhang är en evighet. Jag hinner gå på toaletten, hälla upp en kopp kaffe, stämma av med producenten och vara tillbaka vid mikrofonen 26 sekunder innan jag avannonserar en låt och fortsätter som om ingenting har hänt. Jag blir helt salig bara jag skriver om det, riktigt känner hur belöningssystemet kickar i gång!


Direktsändning i P1 är inte lika mysigt. Där finns det inga låtar att vinka igång för rädda upp eventuella haveri, där sker de inför öppen ridå och då behövs ett väl utvecklat kroppsspråk. Samtidigt som jag står och pratar så viftar jag och försöker med hela min kropp att signaler vad det är för stöd jag behöver. Skriver stödord på lappar som jag håller upp med panik i blicken. Visst låter det alldeles alldeles underbart?


Njae, kanske inte när jag är mitt uppe i det och det känns som att jag brinner upp, men efteråt känns det skönt att kunna konstatera, jo jag löste det.


Men allt det där händer ju in en studio. När jag producerar podcasts så tar jag min väska med utrustning och så kan jag vara där gästen eller uppdragsgivaren är. Det kan vara var som helst.

I en liten skrubb, på en scen eller i ett hotellrum.

Du kanske känner igen Anna Blomberg på bilden ovanför? Det är från förra året då jag producerade Lund Comedy Festival pod. Ett av avsnitten spelade jag in med Anna Blomberg på hennes rum på Grand Hotell. Vi pratade, drack kaffe och smaskade i oss lyxiga ”hotellnötter”. Svårare än så behöver det inte vara. Och direktsändningsnerven finns kvar eftersom jag förespråkar att köra ”Live on Tape”. Det innebär att jag inte går in och redigerar i onödan. Det funkar perfekt när det kommer till Lund Comedy Festival Pod. Man trycker på REC och STOP. Och där emellan ligger ett nytt avsnitt.


Nu kör vi i gång med en ny säsong och först ut är Charlotta Björck!

Du kanske såg henne i helgen då hennes TV-serie ”Charlotta X 8” hade premiär på SVT.

Otroligt pricksäkra karaktärer!


Du kan lyssna i spelaren nedan eller där du föredrar att lyssna på poddar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait