Det är inte vad du säger, det är hur du säger det!

Ella Fitzgerald sjunger, ”Tain’t What You do, It’s the way that you Do It”, och det skriver jag under på vilken dag som helst. Men sedan är ju steget för min del inte långt till att konstatera, ”Det är inte vad du säger, utan hur du säger det”. Som moderator och programledare så är ju rösten mitt verktyg. Kroppsspråket får jag kanske återkomma till, det är en helt annan femma!

Det finns ingen som är bättre på att påminna mig om den här ”sanningen” än SMHI’s Lisa Frost. Jag älskar hennes sätt att förmedla Land- och sjörapporten! Va? Hur spännande kan det vara att lyssna på den kanske du tänker? Väldigt skulle jag vilja säga om man tänker på HUR hon gör det.

För det första så får man intrycket av att hon inte skulle vilja göra någonting annat i just den stunden. Hon har en väldigt fin närvaro och även om hon konstaterar att temperaturen just nu ligger långt under det normala och att det är stora mängder regn på ingång så vill jag bara höra mer. Hon får mig att bli intresserad av lågtryck!

Som programledare står jag ofta ensam i en studio. Ibland så undrar jag om det överhuvudtaget är någon som lyssnar? Men jag måste ju utgå ifrån att det i alla fall finns någon som lyssnar, och för mig är det helt ointressant om det är en person som lyssnar eller om det är en miljon. Jag programleder precis likadant. Det är ingen skillnad. Och det finns små knep för att fokusera, för att undvika känslan av att prata rakt ut i tomma intet, och det är att visualisera någon som lyssnar.

I början när jag var lite nervös så visualiserade jag någon som jag visste gillade mig precis så som jag är. När jag såg den personens vänliga ansikte framför mig så kändes det tryggare. Den personen skulle bara skratta om jag klantade till det, klappa mig på axeln och säga, ”Äh det där var väl inte så farligt!”

Ibland när jag sänder sen fredagseftermiddag så ser jag en familj hemma i köket som förbereder fredagsmyset. Barnen hjälper till att skära gurka och röra runt i stekpannan. Alla är glada över att helgen börjar… ja jag vet att det är en idealbild som tagen ut en reklam för riven ost, och oavsett om den här familjen finns eller inte så blir det den känslan och värmen jag förmedlar till den som lyssnar.

Så i morse när jag jag lyssnade på Land- och sjöväderrapporten så kunde jag ju inte låta bli att fundera på vem Lisa tänker på när hon på sitt poetiska sätt läser upp att vi har åska och regnväder att vänta.

Om du missade rapporten i morse så har du den här!

https://sverigesradio.se/avsnitt/1526442

Om du undrar hur den där Ella Låter, och vad det är för låt jag syftade på så kommer den här.

https://www.youtube.com/watch?v=X8fCXNTCWig

2 Replies to “Det är inte vad du säger, det är hur du säger det!”

    1. Hej Johanna!
      Så roligt att du lyssande.
      Och kul att mitt sommarjobb gjorde ditt sommarjobb roligare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *